ДПС: Податкові надходження від буковинських платників у першому півріччі перевищили 3 млрд 738 млн грн

Сума сплачених податків до зведеного бюджету у січні – червні 2022 року перевищує аналогічні надходження минулого року на 628,4 млн грн. Загалом у першому півріччі 2022 року до зведеного бюджету надійшло 3 млрд 738 млн грн податкових платежів. Темп росту надходжень становить 20,2 відсотків – інформує начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За словами посадовця незважаючи на те, що країна живе у умовах війни, а платникам дозволено відстрочувати сплату та надано пільги зі сплати - саме завдяки сумлінності платників вдалося втримати позитивну тенденцію щодо наповнення бюджету.

 Із загальної суми податкових надходжень до державного бюджету поступило 1 млрд 417 млн грн, або на 258,9 млн грн більше ніж торік, до місцевих бюджетів – 2 млрд 321 млн грн, або на 369,5 млн грн більше.

Приріст надходжень спостерігається по основних бюджетоформуючих податкових платежах.

Інфографіка результатів діяльності у І півріччі 2022 року https://cv.tax.gov.ua/media-ark/fotogalereya/inshi-zahodi/9797.html

 

Благодійні послуги і ПДВ

Чи враховуються при розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ, обсяги операцій з постачання товарів/послуг як благодійної допомоги?

Відповідно до п.п. 69.12 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) операції, передбачені п.п. 197.1.15 п. 197.1 ст. 197 ПКУ, що здійснені протягом 2022 року громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями при визначенні загальної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до ст. 181 ПКУ.

При цьому п.п. 197.1.15 п. 197.1 ст. 197 ПКУ передбачено режим звільнення від оподаткування ПДВ для операцій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Відтак, операції громадських об’єднань та/або благодійних організацій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації, не враховуються платниками, що здійснюють такі операції, при обрахунку ними загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг для визначення необхідності реєстрації платником ПДВ в обов’язковому порядку.