На Буковині до місцевих скарбниць надійшло 160,8 млн грн земельної плати

З початку цього року до місцевих бюджетів Буковини надійшло 160,8 млн грн плати за землю.  Понад 123,6 млн грн земельної плати – внесок юридичних осіб.  Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши за землю 37,2 млн гривень. Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

У податковому відомстві зауважують, що плата за землю це місцевий податок у складі податку на нерухоме майно, яка є обов’язковою і запроваджується сільськими, селищними, міськими радами та радами об’єднаних територіальних громад та в повному обсязі зараховується до відповідних місцевих бюджетів.

Відтак, закликаємо буковинських платників вчасно та в повному обсязі сплачувати податки, адже фінансові надходження до бюджетів  - це стабільне функціонування територіальних громад в умовах війни.

 

Порушники торгівлі підакцизними товарами сплатять 2,3 млн грн. штрафних санкцій

В рамках виконання заходів щодо зменшення тіньового обігу підакцизних товарів, забезпечення стабільних і в повному обсязі надходжень до бюджету акцизного податку станом на 01.07.2022 працівниками управління контролю за підакцизними товарами податкового відомства області  проведено 69 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв, тютюнових виробів та діяльність у сфері обігу пального. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

За результатами проведених перевірок та інших заходів по суб’єктах господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу пального, донараховано штрафні санкції на сумі 1,5 млн грн. Штрафні санкції були застосовані за зберігання пального та роздрібну торгівлю без ліцензії та за здійснення реалізації пального без наявності зареєстрованого витратоміру-лічильника.

До суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 0,8 млн грн.

Найбільш поширеними порушеннями ЗУ №481 та ПКУ, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів є:

- роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 7 випадків;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 23 випадки;

- порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років – 28 випадків;.

- роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій– 4 випадки та інші порушення.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" припинено дію мораторію на проведення фактичних перевірок. Про порушення правил реалізації підакцизних товарів повідомляйте до Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Адреса Головного управління ДПС у Чернівецькій області: 58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А; Електронна пошта   cv.official@tax.gov.ua