Про це поінформував громадськість краю начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Шпак Віталій. Посадовець висловив щиру подяку кожному буковинцю за надійну підтримку фінансового фронту нашої держави сумлінною сплатою податків.

Загалом, впродовж 2022 року надходження до зведеного бюджету склали майже 8 млрд 536,4 млн грн податкових платежів та 5 млрд 538,9 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Віталій Шпак уточнив, що в порівнянні з 2021 роком суми збільшення надходжень складають 2 млрд 18,4 млн грн  (+31%) податків та 1 млрд 419,1 млн грн (+34,4 %) єдиного соціального внеску.

Фактичний збір до державного бюджету склав 3 млрд 46,6 млн грн. Місцеві бюджети  територіальних громад отримали майже 5 млрд 489,8 млн грн.

В розрізі основних платежів до державного бюджету найбільшу частку складають – понад 1 млрд 117,4 млн грн податок на додану вартість; 1 млрд 101,7 млн грн податок на доходи фізичних осіб; 366,4 млн грн військовий податок та 288,4 млн грн податок на прибуток.

Серед надходжень до місцевих бюджетів більше як 74 відсотки складає податок на доходи фізичних осіб – понад 4 млрд 79,2 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва «спрощенці» сплатили майже 643,0 млн грн єдиного податку. Землевласники та землекористувачі забезпечили місцевим бюджетам понад 410,5 млн грн.

Продавці алкоголю та тютюну сплатили 120,9 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу.

 

Запитання щодо порядку реєстрації та застосування ПРРО

Як СГ здійснити авторизацію на ПРРО з операційною системою Android?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, для авторизації на програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі – ПРРО) з операційною системою Android необхідно виконувати дії відповідно до інструкції «Програмне забезпечення реєстрації фіскальних чеків «ПРРО Каса» (Android). Керівництво користувача» (далі – Інструкція), яка знаходиться в архіві з завантаженим програмним забезпеченням «Програмний реєстратор розрахункових операцій».

Згідно з Інструкцією при вході в програму необхідно:

ввести пароль секретного ключа до сертифікату кваліфікованого електронного підпису, зареєстрованого в Електронному кабінеті і встановленому на пристрої;

вибрати господарську одиницю (точку продажу). Перелік господарських одиниць і ПРРО відображаються відповідно до вибраного сертифіката згідно налаштуванням для цього сертифікату в Електронному кабінеті;

вибрати номер ПРРО. Оператор не може працювати з вибраним ПРРО, якщо для цього ПРРО відкрито зміну іншим оператором.

Якщо виконується перший вхід до системи і довідник номенклатури не налаштований, то перед тим, як приступити до роботи слід заповнити довідник номенклатури.

 

Повідомлення за ф. № 20-ОПП необхідно подавати з врахуванням оновленого довідника типів об'єктів оподаткування

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що ДПС України оприлюднила новий довідник типів об'єктів оподаткування для заповнення повідомлення ф. № 20-ОПП.

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем.

Згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами, повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків. Форма цього повідомлення передбачає заповнення типу об'єкта оподаткування.

Ознайомитися з довідником типів об'єктів оподаткування можна за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)