Евакуація – це процес виведення населення і життєважливих ресурсів першої необхідності з території можливої загрози від катастрофи чи воєнного конфлікту.

Ключовою метою евакуації є мінімізація кількості або повний вивіз населення із певної території, щодо якої є імовірність вважати настання ситуації руйнування, стихійних лих, аварій, катастроф тощо. Даний захід значною мірою може посприяти у збереженні життя і здоров’я людей у межах конкретного району. 

Відповідно до положень Постанови № 841 організація проведення евакуації та підготовка районів для розміщення евакуйованого населення і його життєзабезпечення, а також зберігання матеріальних і культурних цінностей покладаються на:

– Раду міністрів Автономної Республіки Крим; 

– місцеві держадміністрації;

– органи місцевого самоврядування;

– керівників суб’єктів господарювання.

Процес евакуації зазвичай намагаються провести у найкоротші строки після її оголошення задля скорочення потенційних жертв при надзвичайній ситуації. Для здійснення цього заходу використовуються всі види громадського транспорту, що не зайняті невідкладними виробничими та господарськими перевезеннями, а також транспорт індивідуального користування. Певна частина населення, що підлягає евакуації, може виводитися пішим порядком.

З моменту одержання розпорядження щодо початку евакуації начальники та органи управління цивільного захисту разом із евакуаційними комісіями і службами цивільного захисту здійснють повідомлення всіх керівників підприємств і установ, навчальних закладів та загалом усього населення про час прибуття на збірні евакуаційні пункти для евакуації. Дане повідомлення здійснюється за допомогою різного роду оповіщення, включаючи радіо, телебачення тощо.

Евакуйоване населення розселяють як у громадських будівлях, так і у житлових будинках місцевих жителів у межах відносно безпечних районів.

Правила поведінки та обов’язки евакуйованих

Комплекс правил при евакуації та обов’язків населення можливо виокремити на декілька тематичних блоків, зокрема:

а) алгоритм поведінки під час евакуації із житлових будівель:

1. Закрити штори або жалюзі для мінімізації можливості ураження уламками скла;

2. Вимкнути джерела живлення, закрити воду і газ, опалення;

3. Попередити про небезпеку сусідів і надати першу необхідну допомогу старим і дітям;

4. Взяти всі необхідні документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, а також медичну аптечку;

5. Неухильно дотримуватися вказаного безпечного маршруту;

6. За можливості необхідно забрати домашніх тварин або доставити їх до спеціального пункту.

Наголосимо на тому, що у будь-якому випадку, проявляйте крайню обережність та не піддавайтеся паніці!

б) правила евакуації для дітей: 

Дітей молодшого віку і хворих необхідно евакуювати у першу чергу. На працівників закладів та установ, батьків та інших осіб, що супроводжують, покладається негласний обов’язок не залишати дітей без нагляду з моменту виявлення загрози та до її повної ліквідації!

Фото без опису