Шановні громадяни, рятувальники закликають Вас неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо в лісових зонах.  Нагадуємо, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме статті 77 Порушення вимог пожежної безпеки в лісах -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста (1530 грн.) до двохсот сімдесяти  (4590 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти  (4590 грн.) до дев’ятисот (15 300 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти (4590 грн.) до дев’ятисот (15 300 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти (10710 грн.) до однієї тисячі восьмисот (30600 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Протягом пожежонебезпечного та посушливого періоду забороняється:

- Розведення  багать  у  лісі.

- Заїзд  на  територію  лісового  фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.

- Відвідування  населенням  хвойних  насаджень  при 5-му класі   пожежної небезпеки  (надзвичайна  небезпека)  за  умовами погоди.Палити,  кидати  у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати  з  люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети. Залишати  у  непередбачених  для  цього  місцях  лісу обмащене,  просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я тощо.

- Заправляти  пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна. Експлуатувати машини  та  інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.

Підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

- Розміщувати  ближче  ніж  за 100 м від стіни хвойного  лісу,  50 м - мішаного, 20 м - листяного склади паливно-мастильних та    інших    горючих   матеріалів, автозаправні   станції   та вогненебезпечні   виробництва,   смітники,   житлові  і виробничі приміщення.

- Випалювати  траву  та  інші рослинні рештки на землях лісового   фонду,   а також  на  інших  земельних  ділянках,  що безпосередньо   примикають   до   лісу.

- Звалювати  та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Вижницький РВ ГУ ДСНС