Інформація щодо контактів для подання в електронному вигляді звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують:

Електронна скринька для надсилання  запитів на отримання публічної інформації та звернень громадян з підписом заявника, який може бути відсканованим, сфотографованим або із застосуванням кваліфікованого електронного підпису: cv.official@tax.gov.ua

Контакти для отримання інформації щодо надходження та реєстрації запиту на отримання публічної інформації: (0372) 54-56-34; (0372) 54-56-43.

 

Буковинський малий бізнес поповнив місцеві скарбниці на 272,3 млн грн єдиного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, за січень-травень 2022 року суб’єкти малого підприємництва Буковини перерахували до місцевих скарбниць майже 272,3 млн грн єдиного податку, що на 27,9 млн грн більше показників минулого року.

Наразі лідерами зі сплати єдиного податку є фізичні особи-підприємці – ними сплачено до місцевих бюджетів 228,3 млн грн.

Юридичні особи – платники єдиного податку III групи перерахували до місцевих скарбниць 33,4 млн грн, сільськогосподарські товаровиробники  – 10,6 млн гривень.

У податковому відомстві Буковини звертаються до ФОПів - платників ЄП першої та другої груп за можливості виконувати свій податковий обов'язок та сплачувати єдиний податок.

У 2022 році ФОП - платники ЄП першої - другої груп мають сплачувати фіксовану суму єдиного податку щомісячно. Протягом року фіксовані ставки єдиного податку залишаються незмінними.

Податківці наголошують, єдиний податок від малого підприємництва є одним із податкових платежів, надходження яких стабільно поповнюють місцевий бюджет та забезпечують фінансування територіальних громад.

 

Щодо відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану»  внесено зміни до Податкового кодексу України щодо відновлення перевірок.

Зокрема, Законом № 2260 передбачено відновлення та документальних перевірок податкової звітності та визначення строків та порядку їх проведення (п. 69.2 ст. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), своєчасності реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, своєчасності подання податкових декларацій (розрахунків) та своєчасності сплати узгоджених сум податкових зобов’язань. Відтак, визначено терміни проведення камеральних податкових перевірок податкових декларацій з податку на додану вартість та уточнюючих розрахунків до них за звітні податкові періоди: 

лютий, березень, квітень, травень 2022 року - розпочинаються на наступний день після 20 липня 2022 року та завершуються не пізніше 20 вересня 2022 року;

червень, липень 2022 року - розпочинаються на наступний день після 20 серпня 2022 року та завершуються не пізніше 20 жовтня 2022 року.

Подані уточнюючі розрахунки до податкових декларацій з податку на додану вартість за звітні податкові періоди до лютого 2022 року перевіряються у строк, визначений цим пунктом для звітного періоду, на який припадає день подання такого уточнюючого розрахунку.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування (п. 69.11 ст. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

При цьому суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування, та зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення (п. 69.29 ст. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щодо проведення  документальних перевірок, то такі перевірки проводяться: на звернення платника податків;  при реорганізації, припиненні, банкрутстві особи;  перевірки з питань валютного контролю;  при декларуванні платником бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ.

Крім того, Законом № 2260 виключено норму щодо подання на період дії воєнного, надзвичайного стану платниками податків до контролюючого органу податкових декларацій та інших документів в паперовій формі. Зміни в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, набрали чинності з 02 червня 2022 року. 

 

Платник змінив свою податкову адресу: Нюанси подання звітності та сплати єдиного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що сплата єдиного податку платниками першої-третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

Платникам слід знати, податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси. Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

При зміні податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси.

При зміні податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

Водночас згідно з абзацом другим частини п’ятої ст. 78 Бюджетного кодексу України при зміні місцезнаходження суб’єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством, зокрема, місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Згідно з п. 10.13 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 суб’єкт господарювання після зняття з обліку в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням продовжує обліковуватись та сплачувати податки з урахуванням п. 10.2 розд. X Порядку №1588.

Пунктом 10.2 розд. X Порядку №1588 встановлено, що при зміні місцезнаходження суб’єктів господарювання – платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року).

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження, зокрема, щодо фізичної особи – підприємця змінюється територія територіальної громади, такий платник податків обліковується з відповідною ознакою та визначенням коду території територіальної громади згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, що відповідає:

попередньому місцезнаходженню платника податків – до закінчення бюджетного періоду;

новому місцезнаходженню платника податків – з наступного бюджетного періоду.

Формою податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 №752), передбачено подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску, у строки та порядку, що встановлені ПКУ.

Отже, при зміні податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району фізична особа – підприємець – платник єдиного податку (першої-третьої груп):

подає Декларацію за новим місцезнаходженням;

сплачує єдиний податок за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

При поданні Додатка ЄСВ 1 типом форми «призначення пенсії»/«призначення матеріального забезпечення», у вікні «період» із випадаючого переліку (місяць, квартал, півріччя чи рік) обирається місяць, у якому вона формується (подається).

  Подання у складі Декларації з типом форми «Звітна» як «Довідкова» Додатка ЄСВ 1 типом форми «призначення пенсії»/призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не звільняє платника єдиного внеску від обов’язку подання за звітний період (календарний рік) до контролюючого органу у складі Декларації Додатка ЄСВ 1 з типом форми «Звітна», в терміни, визначені Податковим кодексом України.