Інформацію про податковий борг буковинці можуть отримати онлайн

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що фізична особа – громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через інтегровану систему електронної ідентифікації – https://id.gov.ua/  або за допомогою мобільного застосунку «ДІЯ».

У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). При цьому червоним кольором позначено суми заборгованості перед бюджетом. Крім цього, у разі виникнення у платника податків податкового боргу, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків. Слід зазначити, що фізичні особи – громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу: за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку.

Для проведення звірки щодо плати за землю фізичні особи мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю).

 

Податок на нерухомість: буковинці сплатили до бюджету майже 30,1 млн грн

 У січні – травні 2022 року платники податків Чернівецької області сплатили до бюджету майже 30,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. З зазначеної суми, громадяни сплатили 5,8 млн грн, а юридичні особи – 24,3 млн грн – інформують у  Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Та нагадують, що юридичні особи-власники нерухомості самостійно подають відповідні декларації до податкової служби, обчислюють і сплачують податок.

 Буковинцям слід знати, платники - фізичні особи у 2022 році сплачують податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2021 рік. Податківці зауважують, що сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою або квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв. м, і будинком, площею більше 120 кв. метрів. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м, тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри.

До відома: З метою усунення розбіжностей щодо даних, наявних в органах ДПС про власників майна та площ, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки мають право звернутися до Центрів обслуговування платників та провести звірку даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Адреси центрів обслуговування платників: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/

У податковій службі акцентують, передусім буковинцям слід знати, податок на нерухомість – місцевий податок. Відтак, радять платникам не ухилятися від сплати даного податку, оскільки уся зібрана сума надходить у розпорядження територіальних громад та  спрямовується на розв’язання важливих соціальних проблем.

 

До уваги платників акцизного податку!

 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області  зазначають, що з внесенням змін до Бюджетного Кодексу України з 01 травня 2022 року набули чинності окремі норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» в частині перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5 відс. акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Відповідно до пункту 40 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - Кодекс) тимчасово, до 01 січня 2023 року, сплата акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 01 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01 квітня 2022 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01 квітня 2022 року.

Детальніше:    Лист ДПС України від 08.06.2022 № 4820/7/99-00-21-02-01-07 (Завантажити)

Додаток до Листа ДПС України від 08.06.2022 № 4820/7/99-00-21-02-01-07 заповнення (Завантажити)

 

Закон України 2214-IX: розширено перелік доходів платника ПДФО, що не включаються до складу оподатковуваного доходу

Головне управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України від 21 квітня 2022 року № 2214-IX «Про внесення зміни до пункту 165.1 статті 165 «Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» (далі – Закон № 2214), розширино перелік доходів платника ПДФО, що не включаються до складу оподатковуваного доходу.

Так, п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України доповнено новим п.п. 165.1.63. Згідно з ним, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включається, зокрема сума винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора відповідно до Закону України «Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора».

Закон № 2214-IX набрав чинності 07.05.2022 (опублікований в офіційному виданні «Голос України» від 06.05.2022 № 98).

Платники зобов’язані подавати податкову звітність та інші документи тільки в електронному вигляді

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану»  внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема,   виключено можливість, встановлену на період дії воєнного, надзвичайного стану, для платників, які зобов’язані подавати звітність в електронному вигляді, подавати до контролюючого органу податкову звітність та інші документи в паперовій формі.

УВАГА! ШАХРАЇ!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області звертає увагу громадян та суб’єктів підприємницької діяльності Буковини на активізацію шахраїв, які злочинним шляхом вимагають грошові кошти у платників податків.

Так, до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшла інформація від суб’єктів підприємницької діяльності про те, що до них телефонує невстановлена особа з номерів +38(096)188-43-37 та +38(096)143-52-35, і представляючись посадовою особою ГУ ДПС у Чернівецькій області вимагає кошти.

 Такі дії є злочинними і кваліфікуються як шахрайство та умисна дискредитація посадових осіб податкових органів.

Для запобігання діяльності шахраїв просимо вас будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію, не піддаватись на провокації та ні за яких обставин не перераховувати кошти.

У разі виявлення фактів шахрайських дій з боку невідомих осіб, слід негайно повідомити органи Національної поліції (102).

Також про такі випадки просимо повідомити Головне управління ДПС у Чернівецькій області у будь-який зручний спосіб, зокрема:

- засобами телефонного зв’язку через працівників сектору з питань запобігання та виявлення корупції: (0372) 54-56-15;

- у письмовому вигляді з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: вул. Героїв Майдану, 200-А,  м. Чернівці, 58013.».

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)