Як уникнути нещасних випадків

під час опалювального періоду

Роботи в осінньо-зимовий (опалювальний) період під час експлуатації котелень, які працюють як на твердому паливі так і на природному газі, та використанні обладнання і нагрівальних електричних приладів,  створює додаткову небезпеку виникнення пожеж та настання нещасних випадків з працівниками цих теплових пунктів. В зв'язку з цим керівники підприємств (роботодавці) повинні докласти максимум зусиль для захисту працівників від нещасних випадків та майна  від пожеж.

Роботодавець зобов'язаний призначити відповідальних осіб за безпечну експлуатацію та справний стан устаткування теплових установок і мереж підприємства, які пройшли навчання та перевірку знань Правил охорони праці під час експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій, теплових мереж і тепловикористовувальних установок.

Загалом всі планові роботи на устаткуванні джерел теплової енергії, теплових мереж і пунктів, системах опалення, вентиляції та гарячого водопостачання необхідно виконати до початку опалювального періоду.

Теплові пункти потрібно забезпечити відповідною технічною документацією, засобами захисту та пожежогасіння, електрообладнання повинно бути надійно заземленим. Двері в приміщення котелень повинні мати відповідні написи та надійно запиратися. Електричні шафи повинні запиратися на замок.

Електрообігрівальні прилади (масляні радіатори та електропанелі із закритими нагрівальними елементами) повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор, їхнє використання без нагляду забороняється. Забороняється застосовувати для обігріву приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання, або лампи розжарювання, користуватися пошкодженими розетками, експлуатувати кабелі та проводи з пошкодженою ізоляцією.

Персонал підприємств, який забезпечує проходження опалювального сезону, зобов'язаний пройти спеціальне навчання з питань охорони праці, яке може проводитись як безпосередньо на підприємстві, так і у навчальних центрах. Оператори котелень  мають бути забезпечені спецодягом.

Чисельність електротехнічного персоналу конкретизують залежно від сфери діяльності та діючих нормативних документів.

З усіма працівниками, які приймаються на роботу, та в подальшій роботі проводять інструктаж з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій. Тих, хто не пройшов інструктаж, не допускають до роботи.

На кожному постійному робочому місці повинні бути інструкції з охорони праці.

Якщо під час роботи працівники виявили будь-яку небезпеку, вони зобов'язані припинити роботу і повідомити про це керівника робіт. Продовжувати роботу дозволяється тільки після усунення виявлених порушень.

Небезпечну зону необхідно обгородити і вивісити застережний знак безпеки «Обережно! Небезпечна зона», а біля входу до неї — заборонний знак безпеки «Вхід (прохід) заборонено».

Дороги, проїзди до будівель, споруд, пожежних водоймищ, підступи до зовнішніх пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільні та взимку очищуватися від снігу.

Пам'ятаймо, що більшість травм на виробництві (70 відсотків) – стаються через організаційні причини  внаслідок порушення вимог нормативно-правових актів, положень, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також  особистої необережності потерпілих.

 

Омелян СЕМИРОЗУМ – страховий експерт з охорони праці Вижницького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області

 

.