28 квітня в Україні та більше ніж у ста країнах світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Цей день є нагодою для привернення уваги громадськості до проблем безпеки та здоров’я на роботі.

У 2023 році Міжнародна організація праці (МОП) визначила тему цього дня – «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип і основне право у світі праці».  Делегати Міжнародної конференції праці (ILC) ухвалили також резолюцію щодо включення принципу безпечного та здорового робочого середовища до Основних принципів і прав на працю МОП.

Питання безпечних умов праці завжди було важливим. Перші закони про охорону праці з’явилися у Великобританії ще у XIX столітті в результаті Індустріальної революції. З того часу, правила та стандарти безпеки постійно вдосконалюються, а країни зміцнюють міжнародну співпрацю для захисту прав працівників.

Проте, за статистикою, у світі щороку внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань гине понад 2 мільйони працівників, а близько 160 мільйонів – зазнають ушкоджень.

У Конституції України закріплено право кожного громадянина на працю у безпечних та здорових умовах. Однак, через збройну агресію російської федерації тисячі українських працівників втрачають це право. На виробництві, за час повномасштабної війни, постраждали понад 3 тисячі працівників, 520 з них – загинули. Безпосередньо внаслідок ракетних обстрілів та дії вибухових предметів травмувалися понад 700 працівників, 254 з них – загинули. Тобто майже кожен другий працівник загинув внаслідок бойових дій.

Такі дані підкреслюють важливість забезпечення безпеки праці на роботі, особливо в умовах війни.

Держпраці активно працює над поширенням інформації про організацію безпечних умов праці та здорового середовища на робочому місці, використовуючи різні канали комунікації. Зокрема громадяни можуть отримати роз’яснення через веб-сайт Служби, інформпортал pratsia.in.ua, соціальні мережі, сервіс онлайн консультацій «інтерактивний інспектор» тощо. Ми також відвідуємо роботодавців та надаємо їм технічні консультації безпосередньо на робочих місцях. З міжнародними партнерами розробляємо спільні проекти, працюємо над зміцненням законодавчої бази та застосуванням передових технологій, щоб забезпечити безпечні та здорові умови праці для усіх працівників.

Державна служба з питань праці закликає роботодавців та працівників бути відповідальними, дотримуватись правил безпеки праці та пам’ятати про свої права та обов’язки.

Сьогодні, у Всесвітній день охорони праці, ми віддаємо шану пам’яті працівникам, які загинули як у мирний час, так і під час війни. Бажаємо зцілення та витримки усім українцям, які постраждали внаслідок російської агресії.

Пам’ятаймо, безпека праці є запорукою збереження найціннішого – людського життя! Разом ми зможемо забезпечити безпечне та здорове майбутнє для українських працівників та відновити країну після війни!