Сертифікати користувачів КНЕДП ІДД ДПС, термін яких завершується, буде автоматично перевипущено ще на один рік

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що сертифікати користувачів КНЕДП ІДД ДПС, термін яких завершується, буде автоматично перевипущено ще на один рік.

Кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковим департаментом ДПС, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 року № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг», буде здійснено автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Звертаємо увагу, що користувачі, яким не потрібно автоматичне формування нових сертифікатів, можуть скасувати діючі сертифікати одним із способів, наведених за посиланням:  https://acskidd.gov.ua/blokuvannya.

 

Обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу доповнено пунктом 9, який визначає особливості справляння єдиного податку під час воєнного, надзвичайного стану на території України.

Відповідно до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Кодексу застосовуються з урахуванням особливостей, зокрема, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

При цьому для суб’єктів господарювання, які планують зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2 відсотків доходу, зменшено перелік обмежень порівняно з тим, що встановлені пунктом 291.5 статті 291 Кодексу для обрання спрощеної системи оподаткування.

В той же час у податковому відомстві зазначають, що для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком. Підприємці та юридичні особи, які здійснюють діяльність на третій групі за ставкою 5 відсотків можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.

 

Не оподатковується ПДФО відшкодування вартості пального витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб ЗСУ та підрозділів територіальної оборони

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що Законом України від 03 березня 2022 року № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» (далі – ПКУ), зокрема, підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено новим п. 69.

Згідно з п.п. 69.7 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ сума відшкодування вартості пального, витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб, які надають такі послуги.

 

Здавали майно в оренду у 2021 році – не забудьте сплатити податки!

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують,що кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно (квартиру, будинок, кімнату або ж нежитлове приміщення) в оренду іншій фізичній особі має задекларувати отриманий дохід та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % та 1,5 % військового збору.

Нагадаємо, що граничний термін подання декларацій про майновий стан і доходи – 3 травня. В умовах запровадження воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання податкової звітності платниками податку на 90 календарних днів після завершення стану війни. 

Подати декларацію платникам необхідно до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації.

Під час нарахування доходу фізичною особою від надання нею в оренду об'єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу, у м. Чернівцях мінімальна вартість місячної оренди квадратного метру становить 5,36 грн.; для виробничої діяльності – 10,72 грн. У разі здавання в оренду нерухомості для комерційної діяльності мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру складає 16,08 грн.

Разом з тим податківці області закликають орендодавців  не «наживатися» на переселенцях.

Податківці налагоджують співпрацю з ріелторами за для проведення моніторингу орендних платежів.

Саме з цією метою закликають переселенців інформувати про орендодавців  та суми виплаченої орендної плати. Дана інформація буде використана для контролю за повнотою сплачених податків від орендної плати.

Листи та звернення із зазначенням даних орендодавців можна надсилати на електронна пошту: cv.official.tax@ukr.net

 

Використайте своє право на податкову амністію - підтримайте Державу

Про це наголошують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування, громадяни України, які є власниками активів, що не були оподатковані належним чином, можуть їх легалізувати. Для цього необхідно подати одноразову (спеціальну) декларацію, нарахувати одноразовий збір та сплатити його.

Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном. Особи, які задекларують активи, придбані за доходи без сплати податків, за умови перерахування одноразового збору, звільняються від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за ухилення від оподаткування в минулому. Тому податкова служба рекомендує скористатися можливістю розпочати історію сумлінного платника податків.

Щоб скористатися правом на податкову амністію потрібно заповнити в Електронному кабінеті та подати одноразову добровільну (спеціальну) декларацію, згодом сплатити передбачений спеціальний збір. Про те, як це зробити правильно - детальна інформація в банері «Одноразове добровільне декларування» https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

Підтримайте Україну - сплатіть податки!